Etusivu > Kaikki > Verkosto

Verkosto

Livessä käyttäjä voi verkostoitua toisten kanssa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että verkostossa oleville ihmisille voi jakaa tietoja omista edesottamuksistaan. Sellaisia voivat olla esimerkiksi kuvien lisääminen valokuva-albumeihin, verkostoitumiset toisten kanssa, omat statuspäivitykset jne. Verkostolle jaettavat tiedot jaetaan siis vain omalle verkostolle, ei kaikille internetin käyttäjille. Lisäksi oman verkoston henkilöitä voi edelleen jakaa alaryhmiin, ”luokkiin”. Esimerkiksi oppilaat voisi jakaa luokkaan ”oppilaat” ja oman koulun opettajat luokkaan ”opettajat”. Tai tarkemminkin sen voisi tehdä: erikseen luokat ”oppilaat” ja ”omat oppilaat”, erikseen ”opet” ja ”omat opet”.

FaceBookin yhteydessä on esiintynyt keskustelua siitä, pitäisikö oppilaita liittää omaan verkostoon, eli ”kaveriksi”, ja se on luonnollisesti jokaisen oma asia. Koska Live@Edu on opettajan työkalu, on luonnollista ja tärkeääkin hyväksyä ja pyytää oppilaita omaan verkostoon.

Aloitussivulla näkyvä ”Verkostosi kuulumiset” näyttää oman verkoston lisäksi myös tapahtumia niistä ryhmistä, joihin käyttäjä kuuluu. Sen vuoksi siellä voi näkyä tapahtumia myös henkilöiltä, jotka eivät kuulu käyttäjän omaan verkostoon. Nuo tapahtumat eivät kuitenkaan ole kyseisten henkilöiden omia tapahtumia, vaan tapahtumia, joita he ovat toteuttaneet sellaisessa ryhmässä, johon käyttäjä itsekin kuuluu. Käyttäjä voi siis nähdä heidän kohdallaan vain sellaisia tapahtumia, joita nämä ovat toteuttaneen yhteisessä ryhmässä, mutta ei muita.

Oulun opetustoimella on käytössä Live@Edu-sähköpostin uusin versio, Outlook Web App (ei siis Hotmail). Uudessa versiossa henkilöiden hallinta tapahtuu sähköpostiohjelman puolella, mikä on hiukan hämmentänyt varsinkin sellaisia käyttäjiä, jotka ovat aiemmin käyttäneet hotmail.com- tai windowslive.com-tunnusta.

Ihmisiä voi liittää omaan verkostoon monella tavalla, esimerkiksi:

 • Liven puolella
  • Voit klikata näkemääsi henkilön nimeä, jolloin Live avaa hänen profiilisivunsa. Siellä voit klikata Lisää henkilö.
  • Voit klikata yläriviltä Ihmiset, jolloin siirryt sähköpostin Yhteystiedot-osastolle. Siellä voit klikata hiiren oikealla henkilöitä ja valita Lisää pikaviestien yhteystietoluetteloon. Pikaviestien yhteystietoluettelo = oma verkosto.
 • Sähköpostin puolella
  • Voit klikata sähköpostin lähettäjä- tai vastaanottajakentissä näkyviä sähköpostiosoitteita hiiren oikealla ja valita Lisää pikaviestien yhteystietoluetteloon.
Oman verkoston ja luokkien hallinta tapahtuu sähköpostiohjelman puolella. Ensimmäisellä kerralla toiminto pitää ottaa käyttöön aktivoimalla se ja antamalla oma Live ID -salasana (siis sähköpostin salasana).

Yhteystietoluettelossa hallitaan oman verkoston osoitteita ja se toimii myös Messenger-pikaviestiohjelman kevytversiona. Pikaviestin käynnistyy tuplaklikkaamalla henkiön nimeä, jos tämän tilana on Online-tila (vihreällä pallukalla merkitty).

Uuden luokan pääsee luomaan, kun klikkaa hiiren oikealla sanaa Yhteystietoluettelo.

Henkilöitä voi siirtää luokkaan raahaamalla: hiiri laitetaan henkilön nimen päälle, hiiren vasen pidetään pohjassa ja vedetään samalla hiiri halutun luokan päälle. Kun luokan väri muuttuu, päästetään hiirestä irti.

Nämä kaikki ihmiset kuuluvat siis käyttäjän omaan verkostoon. Heistä osa voi kuulua joihinkin luokkiin, osa voi olla kuulumatta. Luokkia voi hyödyntää eri tyyppisten tietojen jakamisessa, esimerkiksi valokuvat tai muut tiedostot, kalenteri jne.

Harjoitus

 • Kokeile liittää läheisiä työkavereita verkostoosi sekä Liven puolella että sähköpostin puolella.
 • Luo verkostoosi luokkia ja siirrä osoitteita niihin.
 • Tutki omasta profiilistasi miten voit ohjata omien tietojesi jakamisia haluamillesi tahoille.
Mainokset
Kategoriat:Kaikki
 1. Ei kommentteja.
 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: